Köttbullar, löksås och potatis.

Låt ugnen göra jobbet och få samtidigt perfekta köttbullar.

image

Recept för två portioner

Köttbullar
250g nötfärs
1msk tomatpuré
5g Vitpeppar, mald
5g Svartpeppar, mald
5g Salt
2,5g nejlikor, malda
2,5g Koriander, krossad
5g Kryddpeppar, mald
1/2 lök, finriven.

Blanda ingredienserna och rulla till köttbullar, använd händerna, du väljer själv storleken, mina är 1,5-2cm i diameter.

Ugnen på 180°C varmluft, smällt lite smör i pannan (eller smöra den i botten) och lägg i köttbullarna, stoppa i ugnen ca 15 minuter.

image

Löksås
1/2 lök, grovhackad
5g salt
5g vitpeppar
2,5g muskot
25g smör
15g mjöl
2dl mjölk

Smält smöret i en kastrull, ta av från spisen, blanda ner mjölet i det smälta smöret, häll i mjölken. Häll i alla kryddorna och löken.
Värm på spisen under omrörning till det tjocknar och låt sjuda i 15 minuter så att löken blir mjuk och fin.

Såsen är nu klar.

Potatis
Beräkna 200g potatis per portion, dvs ca 4 st normalstora potatis.

Jag föredrar att koka potatisen med skalet på och sedan skala.

Koktiden är ungefär 25 minuter på induktion. Känn av så de är mjuka.
Koka med vatten så att potatisen täcks och ge utrymme för potatisen att röra sig lite då de expanderar något.

Smaklig måltid!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s